Tuomarit

Pernille Monberg

Tuomariesittely

Tämän vuoden erikoisnäyttelyn päätuomari on tanskalainen Pernille Monberg.

Pernille on suorittanut Kööpenhaminan yliopistossa antropologian tutkinnon sivuaineena kehityspsykologia. Suuret eläimet ovat hänelle tuttuja, sillä Pernillellä on ollut hevosia 1966–1993. Ensimmäiset irlanninsusikoirat, kaksi pentua, tulivat perheeseen vuonna 1976. Pennut olivat ensisijaisesti tarkoitettu hänen äitinsä koiriksi, mutta Pernille annettiin kuitenkin vastuu koirien hoidosta. Pernillen äiti menehtyi yllättäen vain kolme kuukautta pentujen saapumisen jälkeen. Koirien ja Pernillen välille oli jo ehtinyt muodostua vahva side, joten hänen muuttaessaan omilleen seuraavana vuonna, koirat seurasivat mukana.

Irliksistä tuli kiinteä osa Pernillen elämää; 44 vuotta myöhemmin hän työskentelee edelleen rodun parissa. Wolfhouse-kennelnimellä syntyneistä 34 pentueesta on syntynyt 256 irlanninsusikoiraa. Näyttelysaavutukset lasketaan sadoissa, yli 100 valiotitteliä; sekä kansallisia että kansainvälisiä, juniormaailmanvoittaja SE DK NO CH Wolfhouse Pergolesi, maailmanvoittaja, INT NORD PL CH VV03 EUW00 CPHW 00 EUUV97 Wolfhouse Knock Out, ja veteraanimaailmanvoittaja DK CH KBHV04 Wolfhouse Pavane.

Nykyään Wolfhouse-koiria ja niiden jälkeläisiä on kaikkialla Euroopassa, Venäjällä, Afrikassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Pernillen käyttäytymistieteilijän koulutus on sytyttänyt kiinnostuksen koirien sosiaaliseen hierarkiaan, laumakäyttäytymiseen – ja käyttäytymiseen yleensä. Hän on julkaissut lukuisia artikkeleita koirien kasvattamisesta, terveydestä ja sosiaalisesta elämästä kirjoissa ja aikakauslehdissä ympäri maailmaa.

Tällä hetkellä hän työskentelee terveys/pitkäikäisyysprojektin parissa, joka sisältää elinikä- ja muita terveystietoja yli 10 000 irlanninsusikoirasta. Pernille on arvostellut Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Saksassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Venäjällä, Tšekin tasavallassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa (alueellisissa ja kansallisissa erikoisnäyttelyissä) ja Irlannissa.

Säde Hohteri

Säde Hohteri (pennut ja juniorit)

Olen ollut mukana vinttikoiramaailmassa jo vuodesta 1969. Tuolloin hankin ensimmäisen salukini. Koiria myytiin noina aikoina päivälehtien palstoilla ja Hesarista minäkin löysin ratkaisevan ilmoituksen. En ollut koskaan edes käynyt koiranäyttelyssä, enkä tiennyt minkä näköinen saluki on. Arvelin, että se voisi olla vähän niin kuin afgaaninvinttikoira, joita oli nähnyt lapsuudessani Turussa. Siitä kaikki alkoi…

Haaveenani oli monia vuosia muuttaa vanhaan kansakouluun maalle ja hankkia monta irlanninsusikoiraa. En kuitenkaan onnistunut koskaan myymään Hohterille tätä ideaani.  Kenties sitten seuraavassa elämässä…

Ulkomuototuomariurani on kestänyt jo reilut 30 v ja tietenkin olen arvostellut usein irlanninsusikoiriakin.  Kaukaisimmat arvostelukeikkani ovat olleet Kaliforniassa ja Australiassa. Kaikkialla olen nähnyt pääasiassa upeita, näyttäviä irliksiä. Sellaisia kuin Suomessakin on ollut jo useita vuosikymmeniä.

Odotan suurella mielenkiinnolla elokuista erikoisnäyttelyä!

Säde